Данните са за периода юни 2008 - юни 2009, като включват заплата, наградни фондове, хонорари за реклами и др. Спортистите в топ 20 са заработили общо 789 млн. долара за периода, което е с 1% по-малко от миналата година.

В класацията са включени само атлети с доходи от минимум 30 млн. долара.

Ето как изглежда топ 10:

1. Тайгър Уудс - 110 млн. долара

Със сумата от 110 милиона Уудс е далеч пред всички останали. Неговите доходи надвишават с повече от два пъти тези на втория в класацията. За своята 13-годишна кариера, играчът е спечелил близо 900 млн. долара. Очаква се догодина той да стане първият спортист направил един милиард. Освен от спорта, Уудс печели от солидни рекламни договори с Accenture, Gillette и Nike. Наскоро започна и бизнес с дизайн на голф игрища.

2. Коби Брайън - 45 млн. долара

Фланелката с номер 24 е най-продаваната в САЩ, Европа и Китай. Заплата на Брайънт в Los Angeles Lakers е 21 млн. долара, останалите са от реклами на Nike, Upper Deck, Activision и VitaminWater.

2. Майкъл Джордан - 45 млн. долара

Nike превърнаха Джордан в маркетинг феномен. Марката Jordan скоро ще направи 1 милиард долара от продажби. Той не се състезава от около 6 години, но продължава да бъде най-популярният спортист в САЩ.

2. Кими Райконен - 45 млн. долара

Райконен е най-добре печелещият пилот от Формула 1. През септември той удължи договора си с Ferrari до 2010.

5. Дейвид Бекъм - 42 млн. долара

Компании като Adidas, Giorgio Armani и Motorola плащат на Бекс милиони, за да ги рекламира. Той може и да не е най-добрият футболист на света, но със сигурност е най-обсъжданият в медиите.

6. ЛеБрон Джеймс - 40 млн. долара

Очаква се баскетболните отбори тази година в борбата за това да подпишат с Джеймс. Неговият Cleveland Cavaliers със сигурност ще му предложи астрономическа цифра за заплата, за да го задържи.

6. Фил Микълсън - 40 млн. долара

Микълсън е на второ място в световната голф листа след Уудс. За цялата си кариера е спечелил 54 млн. долара от наградни фондове, което е третото най-добро постижение в света (след Уудс и Виджей Сингх).

6. Мани Пакиао - 40 млн. долара

Миналата година неговите мачове срещу Оскар де ла Хоя (декември) и Рики Хатън (март) събраха приходи от 100 млн. долара от pay-per-view в САЩ. Пакиао е в класацията Топ 100 на най-влиятелните личности в света на списание Times и планира да навлезе в политиката, след като приключи с бокса.

9. Валентино Роси - 35 млн. долара

Най-голямата звезда в мотоспорта е спечелил 16 млн. долара за годината като състезател за Yamaha, а останалите са от реклами.

10. Дале Ернхард младши - 34 млн. долара

През 2008 той бе избран за най-популярният пилот в Nascar за шеста поредна година. Рекламира Adidas, Chevrolet, Polaris, Wrangler и Nationwide Insurance, а продажбите от мърчандайз с неговото име надвишават два пъти тези на останалите пилоти, макар и да е спечелил само едно състезание за последните два сезона.

Вижте още: