Американският президент Барак Обама обяви своя проект за реформа на финансовото регулиране. Според Белия дом това е най-мащабната подобна програма от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Предложенията, плод на шестмесечен труд, акцентират върху запълването на празнините в надзора, защита на потребителите и премахване на възможността големите финансови играчи да поемат прекомерни рискове.

"Нашата цел е да създадем рамка, в която пазарите да функционират свободно и честно, без несигурността, която при нормалните бизнес цикли създава риск от финансов срив; система, която работи за бизнеса и за потребителите", заяви Обама.

Новите правила ще изискват от големите банки да увеличат своите капиталови резерви, за да се предпазят от бъдещи загуби при лоши кредити.

Ще бъде създадена специална агенция за защита на потребителите на ипотеки, кредитни карти и други финансови продукти.

Също така, реформите ще дадат възможността и властта на Федералния резерв, който е централната банка на САЩ, да наблюдава големи финансови институции.

"Предлагам Федералният резерв да получи нови правомощия - и отговорности - да регулира дейността на компаниите, притежаващи банки, и други големи фирми, които в случая на фалит застрашават цялата икономика. Също така ще увеличим и изискванията спрямо такива фирми", разясни още американският държавен глава.

Експертите обаче не са очаровани от предложените мерки. Според президента на Американската асоциация на банкерите организацията му има сериозни притеснения, че новите мерки за контрол ще окажат прекалено силен натиск върху малките финансови институции.

От Американската търговска камара пък изразиха разочарование, че проектът само добавя нови нива на регулация, без да реши основните проблеми на системата.

Източник: bТВ