Поскъпването на бензина, което разбира се случва традиционно през лятото, когато всички тръгваме да пътуваме, ни кара да търсим начини да ограничаваме разхода си.

И докато сега няма да разсъждаваме защо при нива от 150 долара за барел петрол на международните пазари цената на бензина бе 2.5 лева за литър, а при 70 долара е 2.05 лева, ето някои съвети от специалистите от как да ограничавате разхода си.

1. Сравнявайте цените на различните бензиностанции.

Тук не става въпрос да зареждате на 100 км. растояние от мястото където живеете, защото разбира се, че това няма да ви намали разхода. Нищо обаче не ви пречи докато шофирате из София да гледате цените на горивото което зареждате по различните бензиностанции. Като вземем в предвид, че конкуренцията е жестока вече почти никоя сериозна верига не си позволява да прави „врътки" с горивата. А и не забравяйте, че горивото ви идва от едно и също място - Лукойл Нефтохим.

Както се казва капка по капка - вир. Един резервоар ви спестява от 3 до пет лева при разлика между 5-7 стотинки на литър.

2. Възползвайте се от промоции.

Да кажем, че си харесвате една марка бензиностанции. Направете си поне труда да следите промоциите които тя прави. Примерно в събота, или неделя, някои бензиностанции дават допълнителни отстъпки. Може зареждането на по-голямо количество да е съпроводено с подарък, да кажем течност за чистачки, талон за миене, или отстъпки срещу точки. Не изпускайте възможността да се възползвате от всичко това и да вземете неща, които така, или иначи бихте си купили.

3. Обикновения бензин върши работа.

Продължават споровете между специалистите доколко премийния бензин повишава ефективността на автомобила.

Засега, като че ли се налага мнението, че няма особено голям смисъл да даваш допълнително средства за по-висок клас гориво. Едва ли ти ще си този който ще докаже, че има смисъл, макар че често и внушението си казва думата.

4. Поддържай автомобила си в добра форма.

Колата си иска нейното. Рутинната поддръжка на гумите и двигателя, значително повишават нейната енергийна ефективност. Само правилната поддръжка на налягането на гумите ви спестява над 3% от разходите ви за гориво на година.

5. Избягвай агресивното шофиране.

Това ще ви спести не само разход на гориво, но и ще намали риска от произшествия на пътя. Над 100 км. ч., вие плащате допълнително между 20 и 30 стотинки за литър бензин, според данни на изследователи. Рязкото ускоряване, агресивното ползване на спирачки, може да намали нормалния разход на гориво на автомобила с до 33% на магистрала и 5% в града, според данни на енергийния департамент на САЩ.

6. Извадете ненужните неща от багажника.

Ако сте любител на боулинга, или голфа, не е нужно да си разкарвате аксесоарите в багажника из целия град, при положение, че ще ходите след седмица. Според изследвания пробега на автомобила намалява с 2% на всеки 45 килограма багаж.

7. Ограничете използването на климатик.

Разбира се и тук не се има в предвид да се пържите в колата при 35 градуса по целзии и при дълго пътуване. Ако пътуването ще е в рамките на града и относително кратко, обаче, то включването на климатик може да е напълно излишно. Можете да сте в положение да спирате, преди да се усети неговото действие. Климатик на максимална степен е равносилен на намаляване на разходната ефективност с 25%, спрямо изключен климатик.

Вижте още: