Първото тримесечие на тази година се характеризира като един от най-черните периоди в историята на сектора на имоти в страната, пише Business Standard.

За периода не са отчетените почти никакви сделки, нови инвестиции, няма навлизания на нови компании на местния пазар. Някои специалисти са малко по-оптимистични за втората половина на тази година, като очакват минимално увеличение в броя на сделките и инвестициите в сектора.

Повечето предприемачи, които в момента присъстват на румънския пазар са започнали своята дейност преди около 10 - 15 г. и в момента по-всякакъв начин се опитват да продадат поне част от започнатите проекти, за да се сдобият с кеш за обслужване на кредити си, казват експерти.

Според Андрей Вакару, консултант от Jones Lang LaSalle, единствените компании, които в момента гледат към Румъния са тези, които добре познават местния пазар и вече са успели да реализират печалби от спекулативни инвестиции през последните няколко години.

Всяка нова компания, която реши да влезе на румънския пазар се нуждае от подробни и продължителни проучвания, а в сегашното икономическо положение едва ли някой има време и средства за подобни дейности, категоричен е Вакару.

Това е и основната причина за липсата на сделки, както на румънския, така и на много от съседните пазари. Просто всички предпочитат да изчакат тази година, за да видят в какво посока ще поеме пазарът.