При среден размер на гаранция по кредит за малки и средни предприятия (МСП) от порядъка на 100-150 хил. лв., максималният размер на гаранциите, които ще покрива Националния гаранционен фонд (НГФ) първоначално ще варира между 500 и 700 кредита. Това съобщи Светлин Статков, изпълнителен директор на НГФ, по време на представянето на фонда пред журналисти.

Целта ни за 2009 г. е да се реализира ливъридж от 1, тоест да се издадат гаранции по кредити до 80 млн. лв., колкото е и основният капитал на фонда, посочи по темата още Тодор Ванев, прокурист на Българската банка за развитие, който фонд е и част от структурата на банката. Той уточни, че броят на кредитите зависи и от ливъриджа на НГФ.

В момента се кандидатства пред Европейския инвестиционен фонд за издаване на контрагаранции на портфейла на фонда, което би дало основата за 240 млн. лв. гаранции, стана ясно по време на събитието.

НГФ вече подписа споразумения с пет търговски банки за отпускане на портфейлни гаранции на стойност 50 млн. лв. Това са Банка ДСК, Райфайзенбанк България, ПИБ, МКБ Юнионбанк и Интернешънъл Асет Банк. В момента се водят и преговори с други седем финансови институции - ОББ, СИБАНК, SG Експресбанк, УниКредит Булбанк, Алианц Банк България, ЦКБ и ЧПБ Тексимбанк, уведоми Светлин Статков.

По негова информация портфейлните гаранции между банките са разпределени на квотен принцип, като определящото за това са както големината на съответната банка, така и заявеното от институцията желание. Той допълни, че по-големите банки ще могат да получат по 10 млн. лв. ресурс за гаранции, а за останалите банки ресурсът ще е до 5 млн. лв.

„Това са началните ни намерения, но тепърва ще искаме да проследим активността на отделните банки, след което може да се пристъпи и към преразглеждане на квотите", коментира Светлин Статков.

Фондът ще предлага две гаранционни програми на банките-партньори. Чрез първата ще се издават гаранции на МСП за инвестиционни кредити. За тях ще могат да кандидатстват както фирми със стартиращ бизнес, така и такива, които имат история зад гърба си от над една година. И при двата вида бизнес гаранционното покритие от фонда ще е до 50% от отпуснатия от банката кредит, като в левово изражение максималната гарантирана сума за нови фирми ще е до 250 хил. лв., а за съществуващи - до 500 хил. лв. или равностойността им в евро, посочиха от НГФ.

Светлин Статков коментира, че годишните такси на фирмите към фонда ще са намаляващи с времето, като при фирма с история от над една година те ще варират от 1 до 0.5% от гарантирания размер. При стартиращите компании годишните такси ще са от 1.5% до 0.75 на сто от гаранцията.

Втората програма на НГФ е свързана с предоставяне на гаранции по оборотни кредити за експортно ориентирани МСП, като и тук съществуват различни условия за бизнес без и с история. Гаранционното покритие е отново до 50 на сто от отпуснатия кредит, като гарантираната сума и в двата случая е до 250 хил. лв. Разликата в случая е в годишните такси, като към бизнеса с история тя е 0.75%, а за стартиращ бизнес 1.5% от гаранцията. Срокът на издаваната гаранция е до 24 месеца.

„Гаранцията се издава за срок от 24 месеца, след което тя може да се възобнови, вследствие на обстоен анализ на декларираните от дадена фирми намерения и свършеното за периода", посочи Светлин Статков.

Целта на споразумението е да улесни достъпа на български МСП до банково финансиране чрез осигуряване на допълнителни гаранции за получаване на кредит. Както вече стана ясно, капиталът на НГФ е 80 млн. лв., като фондът поема 50% от риска, a останалите 50% се поемат от банката партньор. В резултат на подписаните споразумения банките са поели ангажименти срещу предоставени от фонда гаранции да разглеждат в по-кратки срокове исканията на фирмите за кредит, както и да предлагат по-благоприятни лихвени условия.

„Смятам, че постигането на отпускането на кредити при средни за страната лихвени процента е напълно реалистично", посочи изпълнителният директор на НГФ. Той допълни, че към стандартните документи, която всяка банка изисква при отпускане на кредит, фирмата, която желае да получи гаранции от фонда трябва да добави още един формуляр.

Оценката на проектите ще се извършва от отделните банки.

Фондът разполага с механизми по контрол при отпускането на гаранции по кредити за МСП. „Контролните механизми се задействат, след като кредитът вече е разрешен. Залегнала е процедура по изключване на кредита от портфейла. Проверките на кредитите, с предоставени от фонда гаранции, ще са на случаен принцип. Това, което нас ще ни интересува при проверките е какво фирмата е извършила, според предварителната заявка e това до колко ответната банка е спазвала стриктно своите правила за кредитиране", каза Светлин Статков.

Той посочи, че при затруднение на кредитoпополучателя и проблеми с кредита, фондът трябва да извърши плащането по гаранцията до пет работни дни.

Сн.: Тодор Ванев, прокурист на Българска банка за развитие и Светлин Статков, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд (снимка Profit.bg)