Фидел Кастро предвидил още преди 26 г. днешната глобална икономическа криза, заяви снощи кубинският министър на външната търговия Родриго Малмиерка Диас на икономическия форум в Ню Йорк, цитиран от Ройтерс.

На конференцията на необвързаните страни през 1983 г. Кастро заявил в реч, че "спадащата външна търговия, гладът и безработицата" в края на краищата ще погубят глобалната икономика, каза Малмиерка на срещата на ООН, посветена на сегашната икономическа криза.

"Сегашното състояние на световната икономика и мрачните й перспективи трябва да накарат правителствата и най-просветените умове от развития свят дълбоко да се замислят", допълни Малмиерка, цитирайки думи на Фидел Кастро, казани преди 26 г.

"Тази прогноза е напълно валидна и днес", подчерта кубинският търговски министър пред участниците във форума на ООН.

Кастро, който взе властта с революция през 1959 г. и бързо наложи лява политика в Куба, от дълго време критикува капитализма. САЩ в продължение на десетилетия са изолирали острова, управляван от комунистите, който се намира на 145 километра от бреговете на Флорида.

През февруари 2008 г. Фидел се оттегли от управлението заради проблеми със здравето и бе сменен от брат си Раул, но остана силния глас чрез статиите си в държавните медии, припомня Ройтерс.

Източник: БТА