В следващите години трябва да се ускори процесът на концесиониране на крайморските плажове, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов пред журналисти в Балчик.

Той коментира, че концесията е най-доброто решение за стопанисване на пясъчните ивици, които са изключителна държавна собственост, но процедурата за отдаване е твърде тромава.

Концесията се сключва за по-дълъг срок от време, а възможностите за инвестиране дават по-голяма стабилност на концесионерите, допълни министър Гагаузов.

В отговор на журналистически въпрос Асен Гагаузов информира, че на първия конкурс за новия туристически сезон за повече от половината плажове не са се явили кандидати за наематели.

Според министъра браншовиците са проявили колебание заради неяснотата какъв ще бъде сезонът. От друга страна, на следващия търг по правило цените ще бъдат намалени с 30 на сто спрямо първоначалните, поясни Гагаузов.

По думите му, ако останат пясъчни ивици без кандидати за стопани, ще бъдат продължени стари договори за стопанисване, които още са в сила, или пък тези плажове ще бъдат предоставени на общините.

Министърът припомни, че през миналото лято малко над двайсет плажа от общо около 200 край морето са останали без стопани. Министърът смята, че през този сезон ситуацията няма да е по-различна.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС