Молбите за ипотечни кредити в САЩ падат до седеммесечен минимум през миналата седмица, а търсенето за рефинансиране на заеми се понижава с 30%, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на Асоциацията на ипотечните банки в САЩ.

Спадът не вещае добро за тежко засегнатия жилищен пазар в САЩ, който показваше известни признаци на стабилизация с нарастващи продажби и намаляващ спад в цените на домовете.

Индексът на Асоциацията на ипотечните банкери, който следи молбите за ипотечни облигации с цел както закупуване на жилище така и рефинансиране на заем, се понижава с 19.9% до 444.8 пункта в седмицата приключила на 26 юни. Това е най-ниското му ниво от седмицата приключила на 21 ноември 2008.

Спадът се дължи на лихвите по ипотечните заеми, както и на нарастващата безработица, опасенията по отношение на сигурността на работата, невъзможността на потенциалните купувачи да да продадат сегашните си домове и проблеми с оценките на жилищата.

Лихвите по 30-годишните ипотеки, с изключение на таксите, възлизат средно на 5.34%, което представлява спад с 0.10% в сравнение с предходната седмица, но нивото е значително по-високо спрямо рекордния минимум от 4.61% регистриран през седмицата приключила на 27 март.

Проучването се провежда ежеседмично от 1990 г. насам.

Лихвите по ипотеките остават над 5% за пета поредна седмица, но са доста под нивото от 6.33% година по-рано.

Индексът следящ молбите с цел рефинансиране на заеми се понижава с 30.0% до 1 482.2 пункта, което също е най-ниската му стойност от седмицата приключила на 21 ноември 2008 г.

Делът на молбите с цел рефинансиране възлиза на 46.4%, в сравнение с 54.0 в предходната седмица и е значително по-нисък от пика от 85.3%, регистриран в седмицата приключила на 9 януари.