До 2011 трябва да бъдат изпълнени три проекта за реконструкция на материалната и опазване на околната среда на територията на природен парк "Витоша", заяви Тома Белев, директор на парка, на пресконференция.

Проектите са на стойност 2 300 000 лв. и са финансирани от оперативна програма Административен капацитет, от Европейския социален фонд, Министерството на финансите, оперативна програма "Околна среда" и др.

Те имат за цел насърчаване на публично-частните партньорства, възраждане и запазване на традиционните строителни техники и умения, използвани в България, както и опазването и възстановяването на биологичното разнообразие, поясни Белев.

Като пример за публично-частно партньорство директорът на природния парк посочи схемата - финансиране срещу реклама. Банка "Уникредит Булбанк" е финансирала реконструкция на алеи на територията на парк "Витоша". В замяна им е било дадено правото да поставят рекламни табели по пътеките, обясни Белев като не посочи конкретната сума на инвестицията.

Проектът за запазване на традиционните строителни техники включва обучение на млади занаятчии и дърводелци, които да продължат и развият старите строителни методи, допълни Белев.

Проектът за запазване на околната среда цели да възстанови и увеличи популациите на редки и целеви видове и регулирането на използването на природните площи.

На въпрос какво е състоянието на туристическия ски център "Алеко", Белев заяви, че там има идеи за реконструкция на базите, но те не са залегнали в обществения план за управление на природния парк "Витоша".

Източник: БТА