Австралия, Китай и Япония заемат първите места в класация за най-привлекателни държави за инвестиция в сектора на недвижимите имоти в Азия. Това стана ясно от годишно проучване за инвестиционните намерения на най-големите инвеститори в сектора в света, пише PropertyWire.

Повишеният интерес към Австралия, която не присъстваше сред популярните страни в миналогодишната класация, е свързан преди всичко с понижените цени на имотите и ниската стойност на австралийския долар.

"Интересът към развитие на пазара постепенно се възвръща", споделя Робърт Лий, зам. директор на Азиатската асоциация за имоти, която изготвя годишната класация заедно с Европейската асоциация на инвеститорите в непублични фондове за имоти.

Около половината от инвеститорите и мениджърите на фондове от фондовете (които инвестират в други управлявани фондове), взели участие в проучването са посочили Австралия и Япония като най-привлекателните дестинация в Азия.

Други 41% определят като най-удачен избор офис пазарите на Австралия и Япония.

Степента на оптимизъм между различните институционалните инвеститори, мениджърите на фондове се различава, се уточнява в изследването.