Румънските банки са заделили през април почти 90 млн. евро за покриването на потенциални загуби от увеличаването на лошите кредити, пише Ziarul Financiar. Икономическият спад и вероятността за ръст на безработицата плашат румънските банкери.

Качеството на заемите отпуснати от банките продължава да се влошава, а провизиите едвам поддържат същия темп, показват последните данни на Централната банка на Румъния. Перспективите не са добри, тъй като ефектът на нарастващата безработица ще се прояви в следващите няколко месеца, което ще означава, че все повече хора няма да могат да обслужват заемите си.

Делът на заемите, плащанията по които са просрочени с повече от 60 дни, достига през април нов връх за последните няколко години, или 5% от всички заеми. Преди година делът на лошите заеми е бил 2.2%.

В същото време провизиите, заделяни от банките за покриване на загубите от лошите кредити, продължават да нарастват, въпреки че месечният темп на растеж е намалял до 3.6% през април, в сравнение с 6% през март и 15% през януари. Стойността на заемите през април достига 10.6 млрд. леи (2.5 млрд. евро).

Анализаторите са песимистично настроени и очакват качеството на кредитните портфейли на банките да продължи да се влошава.

"По-рано тази година по-големият ръст в провизиите се дължеше на кредитните портфейли в чужда валута, в резултат на бързото обезценяване на леята. Въпреки че леята в момента е по-стабилна, провизиите ще нараснат бавно в резултат на свиването на икономиката. Безработицата все още е относително ниска, но има голям потенциал за растеж и ще достигне своя връх чак през 2010 г., а лошите заеми ще следват тази тенденция ", според Николае Александру-Чидесчук, главен икономист на ING Bank.

Той очаква безработицата да нарасне до над 10% през 2010 г., в сравнение с 5.8% през май.

Бързото нарастване на провизиите в първите няколко месеца е накарало Централната банка на Румъния да заподозре някои банки в това, че са отлагали заделянето на провизии през миналата година.