„Както знаете, според мен, при EUR/USD от дългосрочна гледна точка имаме формиран най-малко няколкогодишен връх при 1.6038 (15 юли 2008 г.). Оттам започна много силен спад, който обаче се оказа корективен по характер и се развива като равнинна корекция", коментира за Profit.bg Димо Димов, вълнови анализатор в Карол.

„Вълна А от нея се приключи при 1.2549 (4 декември 2008 г.) и оттам започна да тече вълна B. Вълновото ми броене за тази вълна В е показано на графиката и според мен става въпрос за неправилна равнинна корекция (irregular flat) с текущо развиваща се вълна с от В във формата на завършващ диагонал (endingdiagonal)", посочи той.

Според него този завършващ диагонал е все още далеч от своето приключване и очакванията са да се окаже с удължена вълна v. „Ако това е така предстои да видим задълбочаване на спада във вълна iv от него с минимално изискване 1.3738 (връх на потенциалната вълна i) и по-вероятна цел 1.3500", допълни Димо Димов.

След приключване на текущата вълна iv той очаква начало на вълна v нагоре към 1.5500 (когато има удължена вълна 5 минималното изискване за нейната дължина е разстоянието между началото на вълна 1 и края на вълна 3).

„От краткосрочна гледна точка съм текущо на къси позиции след вчерашния спад под 1.4000, като по-късно ще търся ниво за заемане на стратегическа дълга позиция за очакваното от мен поскъпване от 20 фигури след като видя спад под 1.3738", заяви Димо Димов.

Анализът има прогнозен характер и не представлява предложение за покупка или продажба на валута!