Кризата на пазара на недвижими имоти, довела до понижение в цените на жилищата, увеличи значително броят на предлаганите имоти под наем както в София, така и в останалите големи градове.

Същевременно с непрекъснато увеличаващите се оферти за жилища под наем се наблюдава известен спад в търсенето. Друга причина за намаляването на търсенето на жилища е тежката икономическа ситуация в която се намираме. На фона на ръста на безработицата, което се очаква да продължи и в бъдеще, перспективите за нарастване на личните доходи не са много добри.

Двустайните апартаменти, които са най-търсени в София, се движат между 250 - 350 евро в зависимост от района, като само преди година, преговорите започваха от 350 - 400 евро.

На пазара се появяват множество нови апартаменти, купени през последните няколко години с цел отдаване под наем, както и стари обзаведени жилища в панелни блокове, разположение в крайни райони.

Инвеститорите закупили имоти с инвестиционна цел, недоволни от цените на пазара, регистрирали понижение от 15-20% за последната една година, предпочитат да ги отдават под наем, вместо да ги продават. Да не говорим, че свитото банково кредитиране, прави продажбата на жилища в настоящия момент на „замръзен пазар", почти невъзможно.

Увеличеният брой предлагани апартаменти под наем и усложнената икономическа обстановка водят до значително понижение в наемите, от което можете да се възползвате. Средният брой на огледите се е увеличил двойно за последните няколко месеца. Наемателите не бързат, защото знаят, че ако условията не им харесват, може лесно да намери нещо друго.

Собствениците на жилищата трябва да имат предвид пренасищането на пазара, когато договорят цената с новите си наематели.

Моментът е изключително подходящ за предоговаряне на наемите. Ако разгледате някой уеб портал, в който се предлагат жилища под наем, ще забележите, че нивата за жилище, подобно на вашето в момента са знчително по-ниски от тези, които плащате.

Не се притеснявайте да поискате разговор с хазяина си за преразглеждане на наема. Икономическата криза е засегнала и вас и хазяите, но вие сте в по-изгодна позиция, тъй като при такова голямо предлагане, лесно можете да намерите ще намерите дори по-добра квартира за същите пари.

Какво е бъдещето на наемите?

При всички положения кризата няма да изчезне с магическа пръчка. Да не забравяме, че тя стигна до страната ни с близо година по-късно. Това ще рече по-нататъшно повишение на безработицата и несигурност на доходите най-вероятно ще продължава да оказва низходящ натиск върху нивата на наемите, или поне в скоро време няма да станем свидетели на повишението им с темпове типични за допреди две години.

Раздвижване на пазара на имотите ще е факторът, който първи ще предопределя последващо повишение на нивата на наемите. И тъй като въпреки уверенията на повечето от специалистите в бранша, че най-лошото от кризата вече е минало, а все още нямаме ясни доказателства за раздвижване на пазара, едва ли можем скоро време да очакваме наемите да ги последват.

При всички положения, ако сте дългосрочен наемател, бихте могли, ако не договорите да ви смъкнат наема в момента, то поне той да бъде замразен на текущите му нива най-малко за шест месеца - година. В противен случай, защо да не си потърсите нещо по-изгодно.