Стойността на овърнайт депозитите на търговските банки в Европейската централна банка (ЕЦБ) отстъпва от рекордното си ниво, информира Reuters, позовавайки се на данни от днес. Количествата обаче показват, че банките все още продължават да задържат голяма част от финансовата инжекция от ЕЦБ в размер на почти 500 млрд. евро.

По данни на ЕЦБ овърнайт депозитите са били на стойност 277.698 млрд. евро към 6 юли, под рекордните 315.956 млрд. долара, отчетени на 5 юли.

От ЕЦБ също така съобщават, че банките са взели овърнайт заеми в размер на 49 млн. долара, в сравнение с 58 млн. евро преди това.

Количествата депозирани средства в ЕЦБ скочиха, след като банката наля 442 млрд. евро на паричните пазари в края на юни.

Миналата седмица ЕЦБ остави лихвените си проценти непроменени, след като намали разликата между основните си лихвени проценти от 100 на 75 базисни пункта от 13 май.

Основната лихва на банката е на рекордно ниско ниво от 1.0%. В момента банките получават 0.25% лихва по овърнайт депозитите си в ЕЦБ и плащат 1.75% лихва за овърнайт заеми.