Стопанският сектор и банковата система са работещи, тъй като финансовата криза е част от икономическия цикъл. Българската банкова система няма тези ликвидни проблеми на англо-саксонските банки, тъй като е по-консервативна от тях, смята икономистът Петкан Илиев .

По отношение на критериите, касаещи отделните категории в конкурса "банка на годината" няма субективност - това са реални резултати, постигнати от всяка една банка. А резултатите са от данни на БНБ.

Интересното в конкурса тази година е, че се обхваща целият банков сектор. Ще има и награда за най-добър клон на чуждестранна банка у нас, разясни още Илиев.

Стамен Тасев, изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите, предложи да се въведе нова категория във връзка с финансовата криза - банка, която предоставя кредити с най-ниски лихви, тъй като това е актуалното за страната ни в момента.

Той каза, че от години предлага да се възнаграждава банката, която извършва най-много безкасови операции, но колегите му от журито не възприемат тази идея.

Източник: БНТ