Някои страни членки на ЕС искат да публикуват резултатите от поверителни тестове за устойчивост, които оценяват как се справят европейските банки с тежката икономическа ситуация. Това заяви днес еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния, цитиран от Асошиейтед прес.

Органите за надзор върху банките в 27-те държави членки на ЕС ще завършат през септември теста на целия банков сектор в съюза, за да проверят колко устойчиви са банковите институции към новите икономически сътресения. Тестът не оценява индивидуални банки.

Финансовите регулатори посочиха, че не възнамеряват да публикуват резултатите на тези или подобни тестове, изготвени през май.

В Съединените щати Управлението за федерален резерв (УФР) проведе такива тестове сред 19-те най-големи банки и препоръча на десет от тях да увеличат капитала си с общо 75 млрд. евро,за да покрият евентуални бъдещи загуби.

Великобритания направи подобни тестове, но публикува малко информация за тях, докато Германия твърди, че публикуването на тези данни би могло да подкопае крехкото икономическо доверие.

Алмуния изтъкна, че Европейската комисия не би мога да призове всички национални регулаторни органи да предприемат промени в политиката си, но се застъпва за "възможно най-голяма прозрачност", за да се възвърне доверието в банковия сектор.

Източник: БТА