Сложната икономическа ситуация през първата половина на тази година и ограниченото финансиране забавиха много от мащабните жилищни проекти, се казва в доклад на Colliers International.

Продажбите също отчетоха значителен спад преди всичко заради ограниченото ипотечно кредитиране, което достигна дъното през февруари, каза Татяна Емилова, мениджър жилищни имоти в Colliers International.

Търсенето на жилища от началото на годината също бе на изключително ниски нива, но през април и май интересът от купувачите започна да се повишава. Огледите на жилища се увеличиха, но все още не е ясно дали това са бъдещи купувачи или просто проучват новите пазарни условия, допълни Емилова.

С цел стимулиране на продажбите през този период, строителни компании започнаха да предлагат нови схеми за закупуване на жилище, различни и по-изгодни от банковото финансиране. На пазара се появи "наем с опция за покупка" или "предварителен договор с отложени плащания". За сега обаче не е ясно дали тези схеми ще успеят да повишат продажбите.

Като цяло офертните цени на жилищата отчетоха различен спад в отделните райони в столицата. Общо на годишна база той достигна 14%. Най-сериозно понижение-20%, отчитат офертните цени на жилищата в района на "Докторския паметник", в квартал "Иван Вазов" те намаляват със 17%, в "Изток"- с 11%.

Бързо развиващите се в последните 1-2 години квартали, като „Витоша" и „Манастирски ливади", се оказаха по-устойчиви на ценови колебания, като цените отчетоха спад за периода с около 6%.

За първи път беше отчетено понижение на наемните нива на жилищните имоти. Най-голямо понижение беше отчетено в района на Докторската градина, където наемите са спаднали със средно 2 евро за кв. м. до нива от 6 евро за кв. м.

Тази тенденция най-вероятно се дължи на факта, че много чужденци, които бяха основните наематели този район, вече не получават толкова големи възнаграждения.

Спадът на цените и наемите на жилища отразява нормализирането на ценовите равнища, които бяха достигнали твърде високи нива.

„Очакваме цените на жилищата да продължат да се понижават, достигайки дъното в края на тази година, и постепенно да започнат да се възстановяват през следващата", каза още Татяна Емилова.