От „Национална Асоциация на Българския Бизнес" и „Организация за Обществена Самозащита - ЕДНО" смятат, че липсва конкуренция на банковия пазар и има множество съгласувани практики, които трябва да се докажат от Комисията за защита на конкуренцията.

От двете организации предполагат, че именно наличието на картелни споразумения има огромен негативен ефект върху цялата икономика на страната.

Според НАББ и ООСЕ е налице косвено съгласувано определяне цената на лихвите по кредитите и лихвите по депозитите. От там също така смятат, че търговските условия по договорите са съгласувани.

Твърди се още, че се прилагат различна условия за почти идентични договори по отношения на различни хора и в различни страни, при което се поставят в неравностойно положение като конкуренти.

Според съвместната декларация, не може една и съща банка от друга страна от Европейския съюз да намаля лихвата по текущия кредит и да дава над две години гратисен период, а при нас същата тази банка да увеличава лихвата по текущия договор и след това да прави кредита предсрочно изискуем за две забавени вноски.

В декларацията се твърди още, че съгласувана практика относно сключването на анекси към договорите за кредит, в зависимост от поемането на другата страна на допълнителни задължения, като допълнителни обезпечения, запис на заповед, допълнителен съдлъжник и др. Банките поставят условия, че ще дадат три месеца гратисен период, но при условие, че клиентът поеме допълнителни тежести и му се вдигне лихвения процент, коментират двете асоциации.