Еврото днес се обезценява и е на път да запише на-лошата си седмица спрямо йената от два месеца насам, след като Handelsblatt излезе с публикация, че Международния валутен фонд обсъжда програми за помощ с поне 10 източноевропейски правителства, информира Bloomberg.

Европейската валута се обезценява спрямо 12 от 16-те основни валути, след като германският вестник, позоваващ се на неназовани служители на МВФ, информира че страните, които кандидатстват за заеми включват България, Хърватия и Македония.

Йената и доларът се оскъпиха спрямо повечето основни валути а щатските индексни фючърси се обезцениха.

Европейската валута се обезцени до 129.79 йени за евро към 7:02 часа в Лондон в сравнение с 130.36 евро вчера в Ню Йорк и е на път да запише 3.3-процентно понижение през тази седмица.

Украйна, Сърбия, Румъния, Беларус и Латвия имат за цел по-бързо да изплатят средствата, взети от МВФ или към увеличаване на отпуснатите заеми, според Handelsblatt.

Европейската валута загуби част от стойността си и преди данните за промишленото производство на Франция, които се очакват днес. Производството в заводите и компаниите за комунални услуги е паднало с 0.2% през май, след понижение от 1.4% през април, според проучване на Bloomberg News преди излизането на доклада.