Продавачите на жилища в САЩ са намалили цените с общо 27.1 млрд. долара заради рецесията, ограниченото търсене и продължаващото нарастване на просрочените ипотеки, сочат данни от проучване на Trulia.

Според базираната в Сан Франциско консултантска компания към 1 юли тази година 25% от продавачите са намалили цените на предлаганите от тях жилища със средно 10%, пише Bloomberg.

Намаление с 13% отчитат имотите обявени за продажба с офертна цена над 1 млн. долара, а тези под 1 млн. долара регистрираха спад с 9%, става ясно още от изнесените данни.

Цените на съществуващите жилища отчитат спад със 17% през месец май, спрямо същия период година по-рано, става ясно от данни на базираната в Чикаго Национална асоциация на посредниците при продажба на недвижими имоти.

Измежду 50-те най-големи града в САЩ, Джаксънвил, щата Флорида е с най-висок процент на намаления, като 39% от предложените жилища за продажба там са с по-ниски цени. Следват Бостън и Минеаполис със съответно 35 и 33%.

Сред градовете пострадали най-тежко от жилищна криза, като Лас Вегас и Лос Анджелис цените са се понижили със съответно 12 и 16%.

Компанията Trulia изготвя докладите си за жилищния пазар въз основа на информация от агенции за имоти в цялата страна, като в последния доклад са включени данните за 3.5 млн. жилищни имота.