Румънската банкова система отново излиза на загуба през май, отчитайки 54 млн. евро отрицателен резултат (228 млн. леи) за първите пет месеца на годината, вследствие на разходите за провизии за покриването на загубите от лошите кредити.

Година по-рано, когато кризата все още не беше засегнала Румъния, банковата система отчете чиста печалба в размер на 438 млн. евро за първите пет месеца на годината.

Ситуацията се влошава бързо от януари 2009 г., първият месец след 2000 г., в който румънската банкова система отчита загуби в резултат на разходите за покриване на нарастващото ниво на лоши кредити.

В края на май заемите, които не са обслужвани повече от 90 дни, са съставлявали 11.5% от всички заеми, отпуснати от румънските банки. Делът на лошите заеми в края на май е бил два пъти по-голям в сравнение с година по-рано.

За април банковата система в северната ни съседка отчита печалба, докато през май цялостната загуба от началото на годината достига връх от 228 млн. леи.

Банковата система започва да отразява влошаването на икономическата криза в Румъния, като все повече индивидуални и корпоративни клиенти не могат да плащат задълженията си.

Банките правят всичко възможно, за да преструктурират заемите си с цел да избегнат заделянето на провизии за тях, като прибягват до удължаване на периода на кредитите, а в някои случаи и удвояването му.