Организаторите на срещата на Г8 в италианския град Л'Акуила подариха на президента на Русия Дмитрий Медведев тестов екземпляр на международна, наднационална валута, която той показа на пресконференция, пише РИА Новости.

„Мога да Ви зарадвам, че в джоба ми имам наднационална валута, която ми е връчена като подарък. Става дума за единична бройка, тестов екземпляр. Ето я, може да погледнете как изглежда", каза президентът на Русия, изваждайки от джоба си монетата.

Той допълни, че подаръкът е тестови вариант, но според него вече се мисли за употребата на валутата, в качеството й на платежно средство.

„И по всяка вероятност, все някога може да се появи нещо подобно, да може да се подържи в ръка и да използваме като разменно средство. Към тази монета дори се прилагат специален стандарт и правила за обращение, но това е символ на нашето единство, нашето желание за съвместно разрешаване на подобни въпроси", каза Медведев.

В отговор на въпрос за това, кой е подарил монетата, какъв е курсът й и може ли да се обменя, Медведев каза само: „Не съм готов да коментирам подобни неща. Не знам обменния курс на тази валута", каза той през усмивка.

Той разказа, че монетката е подарък, направен от ръководител на делегация. „Според мен монетата е сечена в Белгия, това е пробна партида...", отбеляза той.

„Мен ме радва не къде е сечена и какво е качеството й, а това, че това вълнува всички, в това число и монетните дворове", каза Дмитрий Медведев.

„Но тази аз ще я запазя. Тя ще ми е скъпа завинаги", каза руският президент.