Поевтиняването на земята около румънската столица Букурещ прави възможно закупуването на парцел и строителство на къща с три стаи за сумата от 70 000 евро, пише финансовото издание ZF.ro.

Цената на земята в Букурещ и неговите околности се е понижила с 40-50% от миналата година, като тежката криза в момента дава възможности за допълнително намаляване от 20-30%, ако собствениците наистина искат да продават при текущите условия.

Въз основа на офертите на брокерите за продажба на кв. м от 30-40 евро, то парцел от 300-500 кв. м, достатъчен за строителството на малка къщичка с минидвор, би струвал около 10 000 евро.

За строителството на къща с три спални ще са необходими още около 60 000 евро, според строителни предприемачи, които също са прибегнали до значително намаляване на цените и съобразяването им с текущите пазарни условия.

Сумата от 60 000 евро е максималната, която се отпуска от банките в момента за покупката на „първо жилище".

Въз основа на настоящите цени, тази сума е достатъчна за построяването на къща с площ от 120 кв. м и инсталации, но без разрешителни.

При наличие на парцел подобна къща може да включва всекидневна с отворена кухня и баня на нулевото ниво и две спални и баня на първия етаж. В случай, че желанието е за едноетажна къща, тя би могла да стане с три спални, коментира строителен предприемач пред изданието.

Качеството на изпълнението ще е средно, докато стените на подобна къща ще са с тухли с дебелина 25 сантиметра.

С подобна сума от 70 000 евро би могло да се закупи старо две- или тристайно жилище в относително добри квартали на румънската столица, както и двустайно жилище в нови сгради, коментират специалисти.