Кризата е в разгара си, а последствията за икономиката на България се усещат с все по-голяма сила. Страната ни официално е в рецесия след две тримесечия с отрицателен ръст.

Колко дълбока ще е кризата и колко време ще продължи никой не се наема да прогнозира, като специалистите си измиват ръцете с това, че първо трябва водещите световни икономики да проявят трайни признаци на стабилност.

За обикновените хора кризата се изразява в опасност да останат без работа и в никакъв случай не могат да разчитат на повишение на доходите си в настоящия момент. Достъпът до кредити е трайно затруднен, а изплащането на вече взетите след бума на кредитната активност през изминалите две години, става все по-трудно.

Тенденцията е за значително повишаване на лошите кредити, както и на обявените за продажба имоти на вече трайно неизрядните платци. По неофициални данни обемът на лошите кредити възлиза на между 4 и 6%.

Ето и някои от предложенията за продажба на ипотекирани жилища в София, които се откриват на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. И ако не сте един от многото хора, страдащи от предразсъдъци по отношение на това да си купят подобен имот, може някои от предложенията да ви допаднат.

Апартамент от 97 кв. м. в Хиподрума на втория етаж на сградата, състояща се от една стая , дневна, столова, кухня и сервизни помещения, със застроена площ от 97.45 кв.м се предлага с начална цена от 57 200 лв. (29 246 евро, или 300 евро за кв. м.). Крайната дата е 22 юли.

Ако си любител на къщи и тук има някои изгодни предложения. Обявено за продажба с начална цена от 141 900 лв. е дворно място в местността „Суходолски път - Коньовица", с площ от 503 кв.м., заедно с построена жилищна сграда.

Сградата включва гараж и мазе на първо ниво, етаж на второ ниво, състоящ се от хол, кухня, баня, тоалетна, тераса, антре и два балкона и трето ниво - тавански етаж, състоящ се от три стои, като всяко едно от нивата е с площ от около 60 кв.м. Към това получавате и втори гараж в дворното място, намиращ се до сградата.

Има и по-скъпи предложения за хора, желаещи да живеят значително по на широко или в така наречените "луксозни квартали".

С начална цена от 302 250 лв. е обявен за продажба апартамент заедно с гараж в Лозенец. Апартаментът е от 148.24 кв. м. на два етажа. Първият етаж е със застроена площ от 70.50 кв. м., състоящ се от дневна, стая, кухня, коридор, санитарен възел, тераса, вътрешна стълба.

Вторият етаж е със застроена площ от 77.74 кв. м. и има три спални помещения, баня, коридор, тераса, вътрешна стълба.

И накрая трябва да уточним, че цените, които ще се постигнат при продажбата на обявените имоти, могат да са значително над първоначалните, което зависи от проявения интерес.

При всички положения обаче е добре да следите за подобни търгове, тъй като цените на продаваните имоти често могат да са с 20-30% по-ниски от пазарните.