Правосъдното министерство на САЩ и най-голямата швейцарска банка UBS AG се обърнаха към федералния съд в Маями с молба за отлагане на изслушванията по делото за ошфорни сметки на 52 хил. американски граждани, съобщава Reuters. Страните се надяват в получената до 3 август отсрочка, да постигнат извънсъдебно споразумени и да преодолеят най-голямата заплаха за банковата тайна досега.

Швейцарската банка UBS се опитва по всички възможни начини да запази своя имидж като банка, за която банковата тайна е свято нещо. Властите на САЩ обаче настояват за предоставяне на информация за 50 хил. нейни клиенти, заподозрени в укриване на данъци. Натискът върху непокорните банкери се засилва, като се задействаха и заплахите от замразяване на активи на трезора на територията на САЩ, пише Interfax.

От UBS опитват да сключат с щатските власти мирно споразумение, за да не разкрият информация за 52-те си хил. клиенти граждани на САЩ, които са заподозрени в укриване на данъци, съобщава Bloomberg. По предварителни данни банката е помогнала на американските данъкоплатци да укрият от данъци между 15 и 20 млрд. долара.

Битката между властите на САЩ и най-голямата швейцарска банка за информация за депозитите на американци в трезора се води от началото на годината. Правосъдното министерство на САЩ подаде иск срещу UBS през февруари 2009 г., обвинявайки я за оказване на съдействие на американски граждани за укриване на доходи. От UBS се съгласиха да заплатят 780 млн. щ.д., само и само да избегнат по-мащабно разследване на банковата дейност от американските регулатори и разкриването на информация за над 250 сметки.

Въпреки това американските власти изискаха информация за сметките на 52 хил. американски клиенти на UBS, на което от банката реагираха с рязък отказ. Швейцарското законодателство забранява разгласяването на всякакви данни за състоянието на банкови сметки на клиенти.

През март под натиска на втори държави и международни организации, Швейцария се съгласи да сътрудничи при предоставянето на изискана от други държави детайлизирана информация, но само в отделни случаи и при обосновка.

В конкретния случай юристите на UBS не намират в материалите, предоставени от американските власти, никаква обосновка, на базата на която банката да може да разкрие тайната на вложителите. Позицията на банкерите се подкрепя и от властите на Швейцария, които завиха в пряк текст, че няма да позволят на ръководството на UBS да разкрият имената на толкова клиенти на банката.

От САЩ започнаха настъпление срещу швейцарската банкова тайна, заявявайки, че са готови дори и на крайни мерки и да се стигне до замразяване на активи на UBS на територията на Щатите, ако банката не предостави информация за лицата, към които властите проявяват интерес.