За много хора летните месеци са най-хубавото време от годината. Важна съставка от успешното изживяване е и отпадането на иначе регулярните грижи около плащане на висящи сметки. От MKB Unionbank подготвиха няколко съвета как отпуската може да излезе по-евтина, по-качествена и по-безгрижна, независимо от финансовата криза. Много често началото на всичко е в предварителната подготовка, информират от банката.

В страната има много и утвърдени туристически агенции, които могат да ви помогнат в избора на най-доброто място за отдих. В същото време всеки човек може да си организира изцяло лятната почивка, „въоръжен" само с кредитна карта и компютър. Няколко реномирани интернет страници, на които се доверяват десетки милиони хора по цял свят предлагат оферти за почти всички български черноморски курорти.

Цените на нощувките са средно с 20% по-изгодни от офертите, на които се предлагат у нас за същите хотели. Например едни от най-луксозните хотели в Слънчев бряг може да се резервира между 27% и 33% по-евтино, пишат от банката.

Ако все още нямате кредитна карта, за да се възползвате от тези изгодни възможности, MKB Unionbank ви предлага издаване на международнa Visa Classic или Visa GOLD. С нея ползвате гратисен период до 45 дни при безкасово разплащане (като например резервацията на хотел). За Visa Classic кредитният лимит е до 6 хил.лв. за граждани и до 25 хил. лв. за фирми.

За Visa GOLD - до 20 хил.лв. за граждани и до 50 хил.лв. за фирми. Няма първоначална такса за издаване на картата. Банката предоставя безплатно пътническа Застраховка Злополука и Заболяване при пътувания в цял свят, включваща 20 покрития.

Ако сте решили да почивате извън страната, кредитната карта отново ще бъде в полза. Пак на ваше разположение са вече познатите сайтове, като при хотелите в чужбина, отстъпката тази година често надхвърля и 50%, а за оферти от типа „в последната минута" (last minute), тя е 60-70%.

С кредитната карта може да се резервират и самолетните билети. Всички ниско-бюджетни аеролинии предлагат плащане с Visa. Същото важи и за останалите превозвачи по въздух. И тук можете да намерите отстъпка (макар и далеч по-скромна - около 5-10%), като ако изберете пакетна услуга (самолет + настаняване) цената допълнително пада.

Банката не събира никакви такси при плащания в интернет на стоки и услуги, като в същото време само от резервирането на едноседмична почивка (хотел и транспорт) може да се достигне и 30-50% намаление от редовните цени. Дори да изберете почивка през местна туристическа агенция, пак при плащане с карта можете да получите отстъпка, достигаща до 5%.

И не на последно място - ако в момента не разполагате това лято с готови пари за почивката - картата ще ви помогне до размера на кредитния й лимит. В унисон с финансовата криза обаче може би е на място предупреждението взето назаем от друг бранш - „Консумирай умерено!".

Добре е преди да заминете за лятната си отпуска, освен с кредитна карта, да се сдобиете и с дебитна карта. От банката припомнят, че за оптимизиране на разходите, кредитната карта е най-добре да се ползва при пазаруване, а дебитната - при теглене на пари от банкомат. Правилото е еднакво валидно, както при пътуване в чужбина, така и при летуване у нас.

Често се случва така, че през времето на вашата отпуска, настъпва падежа по ипотечния или потребителски кредит. Много възможно е да преминат сроковете за плащане и на комуналните услуги - ток, вода, парно, телефон, кабелна телевизия. Това може да доведе спиране на мобилния ви телефон, а като се върнете токът да ви е изключен.

Трезорът предлага решение и на подобни проблем - казва се Заплатна сметка. Най-новият продукт на банката представлява многофункционална картова сметка, която може да плаща всичките комунални сметки, както и автоматично да погасява дължимите вноски по кредити, дори те да са към друга банка. Сериозно предимство е и това, че всички транзакции се извършват в реално време.

С други думи ако спешно ви потрябват допълнително пари, то ваши близки или приятели могат да „захранят" сметката ви и ви ще разполагате с парите още на секундата (а не както е повсеместната практика от няколко часа дори до дни) след внасянето им. Допълнително и много сериозно предимство е това, че средствата ви се увеличават само от престоя си с 5%, което допълнително намалява реалните ви разходи за една почивка.

Изчисленията показват, че ако притежавате една кредитна карта и една дебитна карта с възможност за плащане на всички сметки, разходите на тричленно семейство за седмица на българското Черноморие може да варира от 500 лв. (в три звезден хотел + самолет) до 1 650 лв. в луксозен пет звезден хотел на база полупансион и отново с включени самолетни билети.

Спестените пари само от това, че са ползвани двете карти е между 200 и 600 лв. Ако организирате почивката си в чужбина (популярни дестинации като Малага, Сардиния, Маракеш, Казабланка, Сен Тропе и др.) ще ви струва около 1 000-1 500 лв. на човек за цяла седмица с включени самолет и хотели. Отстъпката в тези случаи достига и 50%, която може да се получи само ако се използва кредитна карта, сочат от банката.