Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Groep NV е била уведомена от регулаторните органи на Европейския съюз, че има съмнения дали планът на правителството за преструктурирането й ще бъде одобрен, пише Bloomberg.

Европейската комисия поставя под въпрос методологията на Холандия за оценяване на неликвидните активи в портфейла на ING. Комисията даде на 31 март временно одобрение на плана на правителството по отношение неликвидните активи.

ЕС разглежда плановете за преструктурирането на банките в Европа, които бяха разработени по време на световната финансова криза. Миналия месец европейският комисар по конкуренцията Нели Крус обяви, че британските банки Royal Bank of Scotland Group Plc и Lloyds Banking Group Plc може да се наложи да продадат клонове или подразделения, за да получат одобрение за държавна помощ.

Комисията също така е помолила холандското правителство да предаде план за преструктуриране, се казва на уебсайта на комисията.

Съгласно правилата на ЕС правителството може да бъде принудено да промени начина, по който оценява портфейла на ING и подпомага банката с финансови средства.

На 26 януари холандското правителство и ING се съгласиха да прехвърлят част от портфейла от щатски ценни книжа, обезпечени с ипотеки, който се състои основно от Alt-A заеми.

Alt-A заемите като категория се намират между първокласните и високорисковите и често са отпускани, без да се изисква документ доказващ доходите на кредитополучателя.