Първото заседание на новоизбраното 41- Народно събрание ще се състои днес от 10 часа. То ще бъде открито тържествено от най-възрастния народен представител-70-годишният професор Андрей Пантев, депутат от Коалиция за България. На тържественото заседание ще присъстват президентът Георги Първанов и други официални лица.

Няколко часа по-късно президентът ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции във връзка с предоставянето на мандат за съставяне на правителство.

С вота си българските граждани решиха в парламента да влязат 116 представители на ГЕРБ, 40 на Коалиция за България, 38 на ДПС, 21 на "Атака", 15 на Синята коалиция и 10 от РЗС. На 9 юли Държавният глава подписа указа за свикване на парламента.

На първото заседание народните представители ще положат клетва и ще изберат председател и заместник-председатели на парламента. За председател на парламента ще бъде предложена Цецка Цачева от ГЕРБ, а за зам. председател Лъчезар Иванов, който единствен от партията на Бойко Борисов беше депутат в 40 Народно събрание. Парламентарната група на ГЕРБ временно ще оглави Цветан Цветанов до момента, в който заеме поста вътрешен министър, а негови заместници в групата ще са Искра Фидосова, Красимир Велчев и Тодор Димитров.

Кандидатът за премиер Бойко Борисов ще има срок от една седмица, за да предложи състав на правителство.

Ако в 7-дневен срок кандидатът за министър- председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група - в случая Коалиция за България - кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на ново правителство, държавният глава до седмица трябва да връчи мандата на някоя от останалите парламентарни групи.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, държавният глава предлага на Народното събрание да избере кандидата за премиер. Ако не се постигне съгласие за съставяне на правителство, президентът назначава служебен кабинет, разпуска парламента и насрочва нови избори.

Както в предишния, така и в новото Народно събрание най-много са юристите, толкова са икономистите и финансистите. Освен тях ще има бивши министри, общинари, журналисти, бивши следователи, гранични полицаи, кадрови офицери и възпитаници на академията на МВР.

Източник: БГНЕС, БНР, БТА