Инвестициите в сектора на бизнес имотите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за първата половина на тази година спадат до 560 млн. евро, или 86% по-малко от втората половина на миналата година и с 91% под тези от първата половина на 2008 г., показват данните от доклад за четиримесечието на CB Richard Ellis.

Най-голяма инвестиционната активност е отчетена в Русия (249 млн. евро), Полша(114 млн. евро) и Чехия (73 млн. евро). Инвестиционният обем в тези три страни представлява 78% от целия обем, което е ръст спрямо 65%, отчетени през първата половина на миналата година.

Най-голям дял по сектори има офис сегментът (48%), докато търговските имоти отчитат значително по-малко спрямо нивата от последните няколко години. Въпреки това секторът остава относително стабилен при сегашните икономически условия.

Инвестиционната структура в сектора е значително променена спрямо миналата година, като чуждестранните инвестиции са намалели от 80 - 85% на 60%.

Инвестиционна активност се очаква да се увеличи през втората половина на годината, като на няколко пазара в региона вече има ясни знаци за повишение.