Разрушения на инфраструктурата в централната част на Родопите са за 1 млн. лв. Пет села са най-силно пострадали, сред тях е и Момчиловци. Реколтата там е напълно унищожена. Нито педя от земята не е застрахована. Местните производители имат логично, макар и горчиво, обяснение за това. Никой от институциите не е отишъл на място, за да види реално щетите.

Хората помнят пороя от 2005 г., когато преляха реки и къщите им бяха наводнени. Разликата този път е в напълно унищожената реколта.

" Опитахме се да застраховаме площите, правили сме го. Сега не е застрахована, защото бюрокрацията е толкова сложна, толкова недостойна от тези институции застрахователите, че не си струва човек да застрахова площи. По-големите площи ни задължаваха да ги застраховаме, но от много тичане и разправии, в крайна сметка аз от застраховането, което съм правил съм взел 5.60 лв.", разказва Петър Величков, председател на районната кооперация за семепроизводство.

От три години никой не застрахова, тъй като земеделците смятат това за . За хората разходът на декар е от порядъка на 600 лв., а на по-едрите - от 900 до 1000 лв. на декар.

"Разходът ни е около 1000 лв. на декар, чистата ни печалба е около 150 лв.", допълва го Илия Канев, фермер.

Източник: bТВ