Просрочените ипотеки в САЩ са достигнали рекордно високи нива през първата половина на годината, а безработицата и понижаващите се цени на имотите задълбочават рецесията на пазара, според доклад на RealtyTrac.

За първите шест месеца над 1.5 млн. собственици са получили известие за закъснение с плащанията по ипотечните си кредити, което е ръст с 15% спрямо същия период на миналата година.

Цените на жилищата в 20-те най-големи града на САЩ са се понижили с 18.1% през април спрямо същия месец на миналата година, според индекса S&P/Case-Shiller. Безработицата се е покачила до 9.5% през юни, което е най-високото ниво от 1983 г. насам, с което общият брой на безработните от декември 2007 г. е достигнал 6.5 млн. души.

20 от 50-те общини с най-високи нива на просрочени ипотеки се намират в щата Калифорния, а 12 във Флорида, става ясно още от данните.

Повече от 3.2 милиона американци се очаква да получат известие за просрочване на ипотеката си до края на годината.

През второто тримесечие просрочените ипотеки се повишиха с 889 829, което е 11% повече спрямо първото и 20% повече спрямо същия период на миналата година.