"Не сме видели разумна обосновка за проекта "Бургас-Александруполис" и нямаме намерение да изпълняваме самоцелни проекти", каза за Росен Плевнелиев от ГЕРБ пред БНР.

Той е смятан за фаворит за министър на регионалното развитие и благоустройството в бъдещия кабинет на Бойко Борисов. "Най-вероятно предстои преструктуриране на Национална агенция "Пътна инфраструктура", за да се изработят адекватни механизми за контрол", каза още Плевнелиев.

Той посочи необходимостта от оптимизиране на функциите, като даде пример с магистралите, които сега са подчинени на 5 институции. Сред приоритетите на ГЕРБ в сектора "Инфраструктура" Плевнелиев открои регионалната политика.

"Не сме видели разумна обосновка за проекта "Бургас-Александруполис" и нямаме намерение да изпълняваме самоцелни проекти", каза Росен Плевнелиев.

БГНЕС припомня, че през юли 1994 г. Гърция инициира преговори с България и Русия за изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис", но подписването на проекта се забавя поради спора между София и Атина за дяловото участие на всяка от страните в строителството на съоръжението. При стартирането на проекта България има 5% участие, което през 1998 г. е предоговорено на 20%. Страната ни настоява делът да се увеличи на 25%, тъй като трасето през нашата територия е два пъти по-дълго, отколкото през гръцка, но Гърция смята, че трябва да се възстанови първоначално договореното 5% участие.

На 29 януари 2003 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски подписва в Атина тристранен меморандум за изграждането на "Бургас-Александруполис". С меморандума се дава право на равно участие за всяка от трите страни и се уточнява, че Гърция, България и Русия сами могат да определят кои фирми ще участват от тяхно име в проекта. Документът е подписан от Гърция, но Русия отказва да сложи подписа си под него.

На 15 март 2007 г. Русия, България и Гърция подписват в гръцката столица Атина историческо споразумение за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис". Той ще транспортира петрол от Каспийския регион през Черно море до гръцкия град Александруполис. Официалната церемония се провежда в присъствието на руския президент Владимир Путин, гръцкия премиер Константинос Караманлис и българския премиер Сергей Станишев.

Бързото стартиране на работата на международната проектна компания с цел изграждането на петролопровода да започне в началото на 2008 и да приключи до 2011 година, е договорено на срещата. На 10 април 2009 г. жители на Поморие връчват на еврокомисаря Меглена Кунева протестна декларация срещу изграждането на петролопровода "Бургас - Александруполис".

Това става в Бургаския свободен университет, където Кунева изнесе пред студенти лекция на тема "Европейския съюз - сила за промяна". На свое извънредно заседание общинският съвет в Поморие същия ден взима решение за провеждане на местен референдум за или против изгражданетo.