В Гербовата зала на Президентството започна церемонията по връчване на изпълнения мандат за съставяне на ново българско правителство.

Кандидатът за премиер Бойко Борисов трябва да представи на държавния глава Георги Първанов предложението си за структура и състав на Министерския съвет с мандат на ГЕРБ.

В 11:58 часа бъдещият премиер влезе в сградата на президентството на "Дондуков" 2, за да връчи отговора си на проучвателния мандат, който му беше даден от държавния глава Георги Първанов преди седмица.

С него влязоха и председателя на парламентарната група на ГЕРБ и председател на политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Засега е ясно, че за разлика от предишните 16 министерски кресла, в новото правителство ще има 15 министри, съобщава бТВ.

Няма изненади с имената на министрите, обявени по-рано.

Единсвената промяна е, че в Министерството на икономиката и енергетиката влиза и туристическият сектор, без да отпадне енергетиката.

Божидар Димитров, ще бъде министър без портфейл, който отговаря за българите в чужбина.

Предвижда се и Министерство на спорта. Най- вероятно там министър ще бъде съпругът и треньор на олимпийската шампионка Румяна Нейкова - Свилен Нейков.

В премиерския стол ще седне Бойко Борисов, той пое отговорността да застане начело на държавата още в изборната нощ.

При връчването на състава на новото правителство, Борисов покани официално Първанов при заклеването в понеделник в 10.00 часа. На събитието е поканен и патриарх Максим.

Снимка: БГНЕС