На официална церемония в Президентството неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще даде днес отговор на проучвателния мандат за съставяне на правителство, който получи от президента Георги Първанов миналата седмица.

При връчването на мандата от Първанов на 16 юли Борисов заяви, че една седмица му е напълно достатъчна, за да състави кабинет. Досега той оповести имената на седем министри, от които шест със сигурност ще заемат министерско кресло.

Начело на Министерството на земеделието и храните трябваше да застане Десислава Танева, бивш председател е на Общински съвет Сливен. Тенева трябваше да поеме ведомството, в което имаше най-много скандали за злоупотреби по време на мандата на Тройната коалиция, а земеделски работници проведоха десетки национални стачки на територията на цялата страна.

В изявление до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, цитирано от БГНЕС, тя се отказа от предлагания й пост. Танева мотивира решението си със започналите "спекулации относно досегашната ми работа и кариера като изпълнителен директор на акционерно дружество и потенциален конфликт на интереси в тази връзка".

Представяме ви най-вероятния вариант на бъдещото правителство:

Сигурни имена

Симеон Дянков - министър на финансите, вицепремиер

Цветан Цветанов - министър на вътрешните работи, вицепремиер

Йорданка Фандъкова - министър на образованието

Маргарита Попова - министър на правосъдието

Николай Младенов - министър на отбраната

Вежди Рашидов - министър на културата

Най-вероятни имена

Тук трябва да отбележим, че според източници от ГЕРБ, е напълно възможно да има изненади, тъй като размествания и обмисляне на едни или други имена е имало до последния момент.

Румяна Желева- министър на външните работи

Божидар Нанев- министър на здравеопазването

Александър Цветков- министър на транспорта

Владимир Уручев- министър на енергетиката

Росен Плевнелиев- министър на регионалното развитие

Тотю Младенов- министър на труда

Нона Караджова- министър на околната среда

Мирослав Найденов- министерство на земеделието

Свилен Нейков- новосъздадено министерство на спорта

Божидар Димитров- министър без портфейл

Какво ново в следващия кабинет?

Както се вижда няколко министерства и постове ще бъдат закрити. Изчезва постът министър по управление на европейските фондове.

Ще бъде закрито министерството на извънредните ситуации, като функциите му ще бъдат поети от ведомството на Цветанов.

Отпада и министерството на държавната администрация, ръководено досега от Николай Василев.

С особен интерес ще следим какво е бъдещето на мега-министерството на икономиката и енергетиката, създадено от кабинета Станишев. Според единия от спряганите варианти, към него ще бъде присъединен и туризмът, за който в момента отговаря държавна агенция. Другият вероятен вариант е изваждане на енергетиката в отделно министерство и обединяване на икономиката и туризма под шапката на едно министерство.

Ще изчезне и държавната агенция за младежта и спорта, като агенцията за младежта ще премине към образователното министерство, а спортът ще бъде поверен на отделно министерство.

Така министерствата в следващия кабинет най-вероятно ще са 15.