Десислава Танева ще бъде новият земеделски министър, а Мирослав Найденов председател на земеделската комисия в парламента потвърди днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с браншовите организации в земеделието.

Според Борисов не трябва да се губи време, тъй като предстоят санкции в тази област и заедно с експертите и представителите на българските производители трябва да се направят бързи стъпки за преодоляване на проблемите.

Десислава Жекова Танева е родена в Сливен, на 37 години.

Завършила е висше икономическо образование в УНСС и "Право" в БСУ (Бургаски свободен университет), Председател е на ОбС - Сливен.Десислава Танева беше мажоритарен кандидат и водач на листа на ГЕРБ в 21 МИР - Сливен за парламентарните избори през 2009 година. тя спечели мажоритарния вот в града.

Бизнес дама на 1998 г. Изпълнителен директор на една от най-мощните структури в земеделието „Мел инвест" АД.

Ще има Агенция за безопасност на храните, защото тази идея фигурира и в нашата програма, заяви обявеният от Бойко Борисов председател на комисията по земеделието в НС Мирослав Найденов, в кулоарите на парламента.

На срещата стана ясно, че един от зам. министрите на земеделското министерство ще бъде представителят предложен от ГЕРБ - Преслав Борисов. Губим производство, заяви Бойко Синопов председател на националната асоциация на овцевъдите. Нашите баровци (предишните управляващи - бел.ред.), не знаеха колко животни има у нас. Готови сме 1 година да стискаме зъби, но искаме възмездие за загубите и пропуснатите ползи" каза той.

Бойко Борисов от своя страна се обърна към хората от екипа си в областта на земеделието и заяви: „Отсега да знаете, ще взема тяхна страна - ако не спазите обещанията си. Каквото сте говорили по срещи, по дискусии, по кръгли, маси досега искам да го изпълнявате."

Румен Караманов от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България откровено отсече "няма как да се преборим с контрабандата и данъчните измами". Той беше също категоричен и за бюрократичната система в отрасъла, която спъва производителите.

Борисов му отговори, че щетите от контрабандата са причинени от една група хора, които бъркат на стотици хиляди хора в джоба и ги фалират. Той е убеден, че двете министерства - на земеделието и на вътрешните работи, ще работят в много близък контакт за да се изгради така нужната структура за контрол.

Борисов на няколко пъти се обръща към земеделските производители с апела, че очаква от тях солидарност и подкрепа с възможни и конкретни решения, предложени и от тях.

На въпроси на журналисти за повече информация относно предложението му за земеделски министър Бойко Борисов кратко отсече - в четвъртък в 12 часа ще ви дам повече информация.

Източник: БГНЕС