„За съставянето на правителството ще се водим от принципите на Конституцията и от вота на избирателите, а той е категоричен - да съставим кабинет, който да изведе България от кризата, да гарантира стабилност, да гарантира върховенството и спазването на закона. В същото време много ясно с кои може и с кои - не да се прави коалиционен кабинет". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като получи мандат от президента за съставяне на правителство.

Ще се положат усилия за намаляване на министерските кресла, каза Бойко Борисов на излизане от президентството, след като получи мандат са съставяне на правителство. Надяваме се, че ще направим всичко възможно да намалим разходите, каза Борисов, като не уточни дали това ще стане със сливане или съкращаване на министерства и държавни агенции.

За първи път чувам от медиите, че Анастас Анастасов ще е министър на правосъдието, каза лидерът на ГЕРБ. Аз знам, че има депутат Анастас Анастасов. Ще почакате още седмица и ще видите, посочи Борисов.

Късно снощи Агенция Ройтерс съобщи, че Анастасов е бъдещият министър на правосъдието в кабинета на Бойко Борисов.

„Ние ще съставим самостоятелно правителство. Неправилно е да се казва „правителство на малцинството", защото следващата партия има 40 депутати - сиреч ГЕРБ има мнозинство в парламента и пълното и моралното право да състави самостоятелен Кабинет. Всеки, извън БСП и ДПС, който иска да го подкрепи в името на стабилността, може да го направи. Г-н президент, ще се постараем в рамките на 7 дни да представим кабинет и между българските институции да има максимално добра работа", каза още Борисов.

С Указ № 266 на президента Бойко Борисов получи мандат за сформиране на правителство до една седмица.

При връчването на мандата президентът Георги Първанов пожела на неформалния лидер на ГЕРБ да състави бързо ефективно действено правителство, което да изпълни очакванията на българските избирател за промяна, водеща до стабилност. Според Първанов приоритет № 1 ще бъде изхода от кризата и изработването на бързи антикризисни мерки.

Източник: БГНЕС, БТА