Няма да има министри от Синята коалиция в новия кабинет на Бойко Борисов, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след края на разговорите между ГЕРБ и Синята коалиция.

Ние сме поели подкрепата на над 1.6 млн. българи, за да носим цялата отговорност пред обществото, но си запазваме правота на експертно ниво да бъдат включени предложени от Синята коалиция личности в министерствата, но не на базата на коалиционно споразумение, а на основата на меморандума, каза още Цветанов.

От ГЕРБ са представители проект за меморандум, а в петък от коалицията ще дадат своите предложения.

Основните моменти в меморандума са за обединяване и консолидиране на мнозинството, за подкрепа на бъдещия кабинет и за конституционни поправки.

Говорим за самостоятелен кабинет със сериозна парламентарна подкрепа, каза още Цветанов, цитиран от БГНЕС.

След срещата лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заяяви, че такъв меморандум не може да гарантира отсега подкрепа за четири години на едно правителство.

Ако някой злоупотреби с волята на избирателите си, лишава Народното събрание от най-важното му право - до упражнява някакъв контрол и да санкционира правителството. Тоест не може с един документ в аванс, да се получи доверие за определен период от време.

Няма коалиционен кабинет, ГЕРБ отива със собствено правителство. Страната е в криза и изисква много бързи действия и оперативност, коментира още Иван Костов.

Припомняме, че днес водещата политическа сила започва консултации за съставяне на правителство с всички партии, които са в центъра и вдясно на политическия спектър, както беше обещано.

В четвъртък президентът Георги Първанов ще връчи проучвателен мандат на Бойко Борисов за съставяне на правителство. Бойко Борисов се ангажира до 27 юли да е ясен съставът на новото правителство.

Вчера президентът проведе консултации с всички парламентарно представени политически сили. След срещата с президента Бойко Борисов каза, че е готов с бъдещия кабинет, но не назова конкретни имена.