Парламентът е скривалище в момента за тройната коалиция, каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му тези, които са провалили досегашното управление, са се скрили в парламента.

Направи ми впечатление наглото изказване на представителя на ДПС, който все едно не ме забелязва в залата, каза още Борисов. Волен Сидеров много правилно им каза - те "посаждат" ненавистта и омразата, допълни Борисов. Той посочи, че представителят на ДПС се е обърнал "към всички и към портиера включително, без към партията, която е победила".

На въпрос какви действия ще бъдат предприети, за да не се смята България за най-корумпираната държава в Европа, Бойко Борисов отговори, че това може да го постигнем само всички заедно, а това, което се иска от него, ще го направи. Според него медиите и всеки един гражданин трябва да бъдат безкомпромисни, да подават сигнали за корупция.

ГЕРБ започва от утре консултации с всички партии, които са в центъра и вдясно на политическия спектър, допълни председателят на групата Цветан Цветанов.

Той допълни, че ще водят преговори с всички политически сили, включително и с "Атака", без тези, които са управлявали до днес.

Първите задачи на парламентарната група са участието в комисията, изготвяща правилника на парламента и комплектуването на комисиите, които ще бъдат сформирани след като бъде приет правилникът, допълни Цветанов.

На журналистически въпрос дали ПП ГЕРБ е готова да предостави на опозицията ръководството на комисиите за контрол на ДАНС и за борба с корупцията, той отговори, че винаги са били за прозрачност и са апелирали такива комисии да бъдат председателствани от представители на опозиционните партии. Като опозиция Цветанов посочи "Коалиция за България" и ДПС.

По отношение на първите законопроекти, които ГЕРБ ще внесе в парламента, Цветанов каза, че първо искат да видят каква е готовността на съответните ведомства, какво те са подготвили и в каква степен се припокрива с визията на партията по отношение на секторните политики. Той подчерта, че искат да подготвят и да приложат интегриран подход при реализирането на секторните политики.

"Президентът Георги Първанов ще връчи на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство на 16 юли в 9.00 часа", съобщи по-късно лидерът на партията Бойко Борисов.

До 27 юли ще е ясен съставът на новото правителство.

В момента в президентството текат консултации за съставяне на ново правителство.