Вече са ясни неофициалните резултати от изборите, които показаха убедителна победа на дясното крило, начело с ГЕРБ. Ясно е също така, че Бойко Борисов ще напусне „Московска" и ще оглави правителството.

По-рано днес Цветан Цветанов изрази готовност следващата правителствена коалиция да бъде формирана от ГЕРБ и Синята коалиция.

В последствие Бойко Борисов съобщи, че партията е готова със състава на новото правителство. Партия ГЕРБ е готова със състава на новото правителство, заяви Бойко Борисов. По думите му, обаче, ще се изчакат окончателните резултати от изборите и ще бъде чуто какво мислят представителите на другите партии.

Борисов беше категоричен, че при следващото управление ще бъде закрито Министерството на извънредните ситуации, както и постовете на министър по европейските въпроси и на вицепремиер по еврофондовете. Приоритетите на следващото правителство, според Борисов, ще бъдат строежът на метродиаметри и магистрали.

Също днес Reuters прогнозира, че следващият финансов министър ще бъде Симеон Дянков, старши икономист в Световната банка.

Ето как социолози, политици и политолози виждат отминалите избори и предстоящите през следващите месеци предизвикателства пред страната:

„Най-неочакваното в тези избори беше високата избирателна активност". Това коментира за bTV политологът Румяна Коларова. Според нея "в някаква степен цялото електорално инженерство на управляващата тройна коалиция беше съобразено с очакването на ниска избирателна активност. Не става дума за грешни изчисления, а за грешна оценка Предполагам, че са очаквали апатия от гражданите".

По отношение на бързото съставяне на нов кабинет тя коментира: "Бързината не е най-важната в случая. По-скоро е важно да се запитаме дали новото правителство ще повтори формулата на тройната коалиция, която е максимално широка, за да може да гарантира комфортно парламентарно мнозинство, но едновременно с това е и много тромава, защото е съобразена с разпределянето на мандати и ресурси, а не с осъществяването на някакви конкретни приоритети или ще бъдем свидетели на сформиране на правителство на десния блок".

„Българските граждани намериха най-доброто средство за борба с купуването на гласове - те участваха в изборите, а това беше и нашето послание", коментира същевременно по БНТ социологът Антоний Гълъбов, представител на „Прозрачност без граници".

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Емилия Пенева съобщи, че 12 досъдебни производства са образувани в изборния ден. Така заедно с тези от евроизборите общият им брой става 61. Резултати от тези производства се очакват в следващите два месеца.

Източник: БНТ, БНР, bТВ, БГНЕС Снимка: БГНЕС

Четете още: