Новият кабинет се предвижда да бъде гласуван на извънредно заседание в понеделник, 27 юли. Това съобщи пред журналисти председателят на 41-то Народното събрание Цецка Цачева след заседанието на Председателския съвет.

На утрешното заседание на парламента се предвижда да бъде приета декларация за приоритетите на 41-то Народно събрание и да бъде гласувана оставката на кабинета "Станишев".

В дневния ред е и прекратяване на пълномощията на народния представител от ГЕРБ Тодор Йосифов, както и приемане на промените в правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Цачева обясни, че промените в правилника са съществени и ако не бъдат приети окончателно утре, ще се наложи парламентът да има пленарно заседание в четвъртък и в петък.

След приемането на правилника веднага ще бъдат конструирани две от водещите комисии - правната комисия и комисията по бюджет и финанси, за да могат да започнат работа, тъй като се очаква внасяне на законопроекти в деловодството на парламента, съобщи Цачева.

В отговор на въпрос тя посочи, че все още няма информация кой ще оглави двете комисии, тъй като предложенията не са постъпили по надлежния ред.

Попитана дали парламентът ще има лятна ваканция, Цачева каза, че обемът на работата изисква от депутатите да заработят ефективно от самото начало и според това какво се подава от органите, имащи право на законодателна инициатива, ще се определи дали ще има почивни дни или не. Ние сме с нагласата, че няма да ползваме почивни дни, така че работата ни предстои, бъдещето ще покаже, добави тя.

На въпрос кой ще управлява държавата в петте дни от приемането на оставката на стария кабинет до гласуването на новия, Цачева обясни, че ще управлява този, на който по Конституция са му разписани такива правомощия. Според Конституцията правителството продължава да изпълнява функциите си до образуването на ново правителство.

Източник: бТВ