УниКредит груп отчете 937 млн. евро нетна печалба за първата половина на годината, като 490 млн. евро са реализирани през второто тримесечие.

Това означава, че през второто тримесечие на 2009 г. печалбата преди данъци е нараснала с 9.2% спрямо предходния период, посочват от УниКредит.

Увеличението е постигнато благодарение на стабилното представяне на бизнеса на групата и въпреки увеличението в провизиите, предприето като логичен отговор на влошената макроикономическа ситуация.

Оперативната печалба на УниКредит за първата половина на 2009 г. надхвърля 6.6 млрд. евро, като разликата между двете тримесечия е над 1 млрд. евро в полза на второто.

Положителната тенденция в периода април-юни се дължи на подобрение на всички дейности на банката, както и на изключително ефективното оптимизиране на разходите, довело до падане на съотношението разходи/приходи под 50%.

Общите активи на групата намаляват до 983 млрд. евро.

Продължава да се подобряват показателите за капиталовата стабилност, като Core Tier 1, който расте до 6.85% в края на юни от 6,69% в края на март.

Общата капиталова адекватност (т.нар. Total Capital Ratio) надхвърля 11%. Групата показва готовност да се справи с влошената макроикономическа среда и увеличения риск, като към полугодието отделя провизии за заеми в размер на 2.4 млрд. евро.

Източник: insurance.bg