САЩ не губи вярата в себе си и в светлото си бъдеще. Както пише The Wall Street Journal, всички водещи щатски икономисти уверено предсказват началото на съживяването на американската икономика, при това мнозинството от тях смятат, че рецесията вече е в историята или ще приключи през август. За това говорят данните от августовското проучване, проведено от изданието. Повече от половината от анкетираните експерти са уверени, че краят на рецесията в страната е настъпил, пише Interfax.

Икономистите се въоръжиха с оптимизъм. Средната прогноза за ръста на БВП на САЩ през трето тримесечие на годината достига до 2.4%, на фона на признаците за възстановяване на производството в страната. През юли консенсусната прогноза за това тримесечие бе 0.9%, през юни и май - 0.6%.

Според експертите съживително влияние върху икономиката през това тримесечие ще окажат необходимостта от запълване на запасите, както и програмата за подпомагане покупката на нови автомобили „пари за таратайки".

Според средната прогноза на 47-те анкетирани икономисти, ръстът на щатската икономика през четвъртото тримесечие на 2009 г. ще е 2.1%. В предходните месеци експертите посочиха по-скромни проценти - 2% през юли, 1.9% през юни и 1.8% за май.

От участниците в запитването, 27 заявиха, че САЩ вече на са в рецесия, други 11 очакват, че тя ще приключи през август или септември. Вероятността от нов спад през 2010 г., според тях, е 20%.

Повече оптимизъм проявиха икономистите и по отношение на пазара на труда, след като през юли статистиката отчете забавяне на безработицата в страната.

Икономистите очакват ръст на безработицата до 9.9% към декември (през юли прогнозата бе за 10.00%).

Инфлацията, според очакванията, ще е под 2.00% и през тази година, и през следващата, без да създава особени проблеми на ФЕД. В този ред на мисли, повишаване на лихвените нива през тази година едва ли могат да се очакват. Едва към декември 2010 г. икономистите очакват, че цената на ресурса може да поскъпне до 1%, от сегашните 0-0.25 на сто.

Средната прогноза за цената на петрола също се повишава, на фона на очаквания ръст на суровината. През 2010 г. средната цена на петрола ще надвишава, според консенсуса, 70 долара за барел, а през декември 2010 г. тя ще надвишава 73 долара.

През 2010 г. БВП на САЩ ще нарасне с 2.8%, след свиването му за тази от 0.8%. Американската икономика се забави през второ тримесечие с 1% на годишна база, след срива от 6.1% през първо тримесечие.

По отношение на антикризисните програми, очакванията са за тяхното удължаване. В частност от ФЕД разглеждат възможността за удължаване действието на програмата в подкрепа на кредитирането Term asset-backed securities loan facility (TALF), чиито срок изтича през декември и програмата за изкупуване на държавни облигации на САЩ за обем от 300 млрд. долара, която приключва през септември.