В Пловдивска област бяха засечени фалшиви банкноти от по 50 лева. От прокуратурата напомниха, че за последните няколко месеца това е поредният случай на прокарване в обръщение на фалшиви пари.

50 и 20 лева са най-употребяваните банкноти и затова те най-често се фалшифицират, обясняват специалистите:

"В последно време се наблюдава, че се правят опити тези неистински банкноти да се прокарат в обръщение в по-малки населени места, там където няма възможност за бърза комуникация. По принцип тези опити са насочени в квартални магазинчета или крайпътни бензиностанции, когато за дребна стойност се предлагат банкноти от по 50 и 20 лева", обяснява Марин Пелтеков -зам.-окръжен прокурор на Пловдив.

Проверка на bTV показа, че много пловдивчани вече са се сблъсквали с фалшиви пари. Заетите в сферата на услугите и работещите на пазара са най- уязвими, тъй като не разполагат с апарати за проверка на парите.

"Има колеги, които са се оплаквали. Ние, до колкото ги познаваме, нямат нишка, образът, ликът не излиза, може и по хартията да се усети. Фалшивите се различават от оригинала, хартията ще погледнете, водните знаци. На мен в неделя искаха да ми пробутат столевка, но не стана. Стандартните си имат воден знак, нишка, които са фалшиви сигурно ще са по-твърди. Все нещо ще липсва".

За да не бъдете сред измамените, разглеждайте всяка банкнота, която попадне в ръцете ви - луминесцентните ленти, обратния образ и водния печат, тъй като те не могат да бъдат напълно фалшифицирани. И най-вече - внимавайте за серийните номера, когато банкнотите са много.

Източник: bTV