Печени скакалци, пържени паяци и гъсеници на грил. Това не е опит да развалим апетита на читателите, нито пък менюто на азиатски ресторант. Това е истински начин за разрешаване на продоволствения проблем на планетата, пише британският The Guardian. Според изданието точно насекомите могат да дадат отговор на въпроса с изхранването на населението на Земята. Ето ги и тях, евтин и достъпен източник на белтъчини, а много жители на Азия ще Ви уверят, че са и дори вкусна и питателна храна. Проблемът е как да се убеди останалия свят да повярва в това и да ги включи в менюто си.

Разбира се, пише авторът на статията, печените скакалци не е най-вкусната закуска на света. Но при едно дълго пътуване из Камбоджа тези насекоми са не само евтин и достатъчно вкусен и хранителен вариант на обяд, но и сред най-безопасния вид храна в този регион.

В Югоизточна Азия насекомите са неизменна част от ежедневния порцион храна на милиони хора. Щурци, хлебарки и други „буби-мари" се продават по всички ъгли, пътни ресторанти и други места в целия регион. Те са и важна част в икономиката. Насекомите се отглеждат по къщите и в промишлено количество, в нещо като ферми. Към това трябва да се прибави още, че насекомите са и единствен източник на доходи за жени, които ги ловят.

Насекомите са многобройни. Те се размножават лесно, растат бързо, не се нуждаят от много храна. Те са идеален източник на белтъчини и спокойно може да се помисли над варианта за разрешаване на продоволствения проблем в страните от Третия свят чрез алтернативния източник на белтъчини - буболечките.

Но могат ли насекомите да подсигурят продоволствената безопасност на човечеството за столетие напред? Авторът на статията отговаря на въпроса положително.

Ентомофагията (ядене на насекоми) има голямо бъдеще. В над 90 държави се размножават над 1 400 вида насекоми, които чакат да попаднат на масата под формата на обед или вечеря. От гледна точка на селското стопанство насекомите се хранят по-малко, а произвеждат повече белтъчини. При съотношението храна - полезни белтъчини в месото, буболечките са двойно по-ефективни от кокошката или кравата например. Причината е проста - бръмбарите са студени животни. На тях не им е потребна много храна, за да поддържат в тялото си висока температура, като прасето или пуйката.

Изхранването на животните си е сериозен разход за селските стопани от развиващите се икономики. Месото е невиждан разкош за много хора от тези страни, а това води след себе си до недостиг на белтъчини за населението по цяла Африка на юг от Сахара, Южна Азия и Латинска Америка.

Разбира се, тук не става дума за появата на тост с хлебарки или картофи с червеи, но преработеният протеин от насекоми може да замени соята от полуфабрикатите. Към всичко това трябва да се добави, че отглеждането на насекоми, за разлика от съвременното селско стопанство, не вреди на екосистемата.

Е, това не е перфектното ядене. Хора, алергични към морски дарове, може да страдат и от алергия към насекоми. Последните са чувствителни към въздействието на пестицидите и натрупват в организма си токсини.

Като се замислим, много хора по света вече се изхранват с буболечки, пише авторът на статията.