Българската АЕЦ "Белене" може да стане първата атомна електроцентрала в чужбина с руско участие, твърди руският в. "Комерсант".

Българското правителство е предложило на Москва да промени характера на участието си в проекта и вместо главен изпълнител да участва като съсобственик, посочва изданието. В този случай Росатом ще трябва да се включи във финансирането на проекта, който обаче поскъпва и според последните оценки на българското правителство централата ще струва 10 млрд. евро, а не 4 млрд. евро, както се предполагаше по-рано.

Вчера руският министър на енергетиката Сергей Шматко обяви, че Русия е заинтересована от предложението на България за инвестиционно участие в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Засега единственият проект в чужбина, при който Русия ще получи дялово участие, е бъдещата турска АЕЦ "Акуя".

Проблемите с проекта "Белене" започнаха, когато след парламентарните избори през юли на власт в България дойде опозицията, посочва "Комерсант".

Новите управляващи започнаха да говорят за преразглеждане на енергийните споразумения на България с Русия. Освен това София подозира, че може да се наложи за електроцентралата да се похарчат много повече пари от прогнозираните по-рано 4 млрд. евро.

Българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във вторник заяви, че според неговите оценки строителството ще струва 10 млрд. евро. Инфлационните рискове се изчисляват на 2 млрд. евро, "финансирането на периода на строителство" - също на 2 млрд. евро, създаването на инфраструктурни условия - на 1.3 млрд. евро.

Според Шматко руското министерство на енергетиката е "чуло за 10-те млрд. евро", но собствените му разчети показват други стойности.

Според източник на "Комерсант" от атомния сектор, в новата сума е включена стойността на значителна реконструкция на електропроводната мрежа.

Според Дмитрий Терехов от инвестиционната компания Финам предложението на България не е много привлекателно.

"Би било интересно да се построи тази АЕЦ и да се получи печалба. Като собственик Русия ще получи дял и в рисковете при работата на съоръженията, а ще възникне и нов риск - за връщане на инвестицията", отбелязва анализаторът.

Все пак всяко правителство е заинтересовано от намаляване на цените, допълва Терехов.

Източник: БТА