Банковият сектор в страната страда от свежи пари и това доведе до такова голямо повишение на лихвите по депозитите, но това печеливша политика в краткосрочен план. Тази позиция изразиха днес във Варна ексфинансовият министър и председател на Надзорния съвет на "Демирбанк" Стоян Александров и експертът от Икономическия институт към БАН проф.Гарабед Минасян по време на кръгла маса, посветена на развитието на икономиката в страната.

Конференцията бе посветена на 20-годишнината на катедрата по финанси в Икономическия университет в града.

Александров посочи, че предишното правителство и Централната банка са можели да предприемат мерки и да не се стигне до повишаването на лихвите по старите кредити, но са подценили кризата. По думите му в момента банките в страната са отпуснали 6 млрд. евро повече отколкото са привлечените вложения на фирми и граждани.

Проф. Минасян коментира, че при настоящото макроикономическо управление на България вероятността да се стигне до срив на банковата система е малка. Той каза още, че въвеждането на еврото в страната не е наложително в момента. Непремереното преминаване към еврото може да доведе до много неприятни последици, предупреди експертът.

Източник: БТА