Китай днес направи поредния си опит да овладее свръхнатоварването на мощностите в промишления сектор, за да стабилизира своята бързо нарастваща икономика и да предпази инвестициите от прахосване, предаде АР.

Успехът на новата инициатива далеч не е гарантиран, тъй като местните ръководители, които все още търпят критики заради действията си за насърчаване на растежа и заетостта, редовно пренебрегват нарежданията от Пекин.

Правителството се надява да ограничи разрастването на шест сектора, като не одобрява нови инвестиции и ги лишава от финансиране. Това са стоманодобивният сектор, производството на цимент, плоско стъкло, химикали от въглища, полисилиций и оборудване за вятърна енергия.

Китай ще нареди на банките да не финансират проекти в секторите, които не отговарят на правителствените указания, се посочва в някои на министри, начело с Националната комисия за развитие и реформа - основната служба за планиране в Китай.

По-рано днес китайската Национална комисия за развитие и реформа съобщи, че брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с над 7 процента през третото тримесечие.

Източник: БТА