Основната цел на визитата ми беше да се видим с зам.-министър председателя Сергей Собянин, който е съпредседател на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество.

Със Сергей Шматко говорихме за трите проекта - „Бургас - Александруполис", „Южен поток" и АЕЦ „Белене", а за „Южен поток" той ме информира за срещите си в Милано и за това, че вече почти е напълно сигурно, че тръбата ще минава през турската част на Черно море, като е много вероятно през 2010 година да започнат конкретни работи по проекта. Това каза Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, в интервю за предаването на БНТ.

По повод визитата му в Русия. По повод на това дали има вероятност тръбите на „Южен поток" да заобиколят България Трайков заяви, че не трябва да се търсят такива неща и поясни, че ако мине втора тръба през Турция, това вече няма да е „Южен поток", а ще е „Син поток" 2.

По отношение на проекта „Бургас - Александруполис" министър Трайчо Трайков заяви, че трябва да се бърза, единствено отчитайки всички необходими неща, които трябва да се свършат, рискове, интереси, така че няма смисъл да се бърза заради самото бързане.

Министър Трайков заяви, че страната ни има интерес да минат и „Набуко" и „Южен поток" през България. „Работим и в двете посоки по един лоялен начин с партньорите си", допълни още енергийният министър.

На въпрос за АЕЦ „Белене" Трайчо Трайков каза, че руската страна иска нещата да се случат колкото се може по-бързо и поясни, че от наша страна също има желание нещата да се случват бързо, но ако са спазени съответните правилни стъпки.

„Има някаква тенденция и желание нещата да се случат политически, но аз казах на г-н Шматко, че за нас това е преди всичко икономически проект и можем да се ангажираме политически само след като нещата са правилно свършени икономически", коментира Трайков.

По думите му желание и трите проекта да бъдат обвързани в пакет, от страна на Русия, не е изразявано към министъра. Според Трайков всеки проект трябва да върви според собствената си логика.

Източник: БНТ, Снимка: БГНЕСФото