Безработицата в навлязлата в рецесия Испания през третото тримесечие на годината е 17.93% и продължава да е два пъти по-висока от средната в еврозоната, като тя остава на практика непроменена спрямо предишните три месеца, показват официално данни, цитирани от АФП.

През второто тримесечие безработицата достигна 17.92%, увеличение спрямо 17.36% през първите три месеца на годината. В края на септември в страната са регистрирани 4.123 милиона безработни, с 1.524 милиона повече спрямо предишната година, съобщи Националният статистически институт на страната. Те обаче са намалели с 14.100 души спрямо края на второто тримесечие на годината, допълни институтът.

Испания навлезе в рецесия в края на 2008 г. Петата икономика в Европа беше ударена особено тежко от световната икономическа криза след като продължилият едно десетилетие бум, държащ се най-вече на строителната индустрия, приключи.

Правителството прогнозира, че безработицата ще се увеличи още повече, като в края на годината ще бъде 17.9%, а през 2010 г. - 18,9%.

Източник: БГНЕС