Всеки четвърти имигрант у нас е бизнесмен и притежава собствен бизнес. Това сочат данните на проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Анкетирани са 232-ма чужденци, които живеят поне шест месеца в България. В повечето случаи става въпрос за еднофамилни фирми, които наемат за работници други имигранти, но често дори и българи.

Безработицата сред тях е изключително ниска - едва 3 %, поясни Андрей Нончев от ЦИД. В една трета от случаите имигрантите имат месечни доходи над 1800 лв., което според Нончев е доста по-добре от картината за българите.

Едва 8 % от анкетираните са признали, че взимат под 600 лв. Три четвърти пък имат собствен дом, а само 15 на сто са настанени в общински жилища. Затова и 20 % от анкетираните се определят като богати.

Над 50 % от имигрантите в България искат да останат в страната. Най-голям дял сред тях са на гражданите от азиатските и арабските страни, Русия и бившите съветски републики. Голяма част от тях са предимно висшисти. 25 на сто са т.нар. транзитни имигранти, които нямат намерение да се заселват у нас. Те идват предимно от Турция и Западните покрайнини.

Повечето от половината анкетирани имигранти имат добър социален и икономически статус и владеят отлично български език. Една от опасните тенденции, които описаха експертите, е, че децата на българските емигранти остават неграмотни.

Те често са отписвани от родните училища и записвани в чужбина само за няколко месеца. Тези деца пък, които не последват родителите си, нямат никакви амбиции за по-добра квалификация, защото се издържат от т.нар „вносни пари".

Малка част от родните емигрантите са криминално проявени, каквито са опасенията и мотивите на повечето европейско държави да не приемат чужденци.

Източник: в. Новинар